Till att börja med ställer sig kanske många frågan varför dessa
sidor talar om Scrabble
och inte om Alfapet
.
Så heter väl ändå det klassiska korsordsspelet på svenska?
Nej, inte längre! Det stämmer att det amerikanska spelet Scrabble översattes till svenska under namnet Alfapet på 50-talet och att den svenska varianten sedan såldes under det namnet i flera decennier. Men numer heter spelet Scrabble även i Sverige, och det spel som säljs under namnet Alfapet är ett annat spel! Förvirrande? Javisst! Läs vidare!
Att sätta bokstäver i rutnät så att det bildas ord både vågrätt och lodrätt har gjorts sedan antiken. I ruinerna i Pompeji har man funnit denna kända ordkvadrat inristad:
R O T A S O P E R A T E N E T A R E P O S A T O R
Korsordet kom dock långt senare. I mitten av 1800-talet förekom ordkvadrater som läsaren själv skulle fylla i med hjälp av ledtrådar. 1875 publicerade tidskriften St. Nicholas den första sådana ordrutan som hade olika ord vågrätt och lodrätt.
Den första kända förekomsten av idén att göra ett spel där spelarna lägger brickor i korsordsform kommer från Lewis Carroll (1832-1898). År 1880 skrev han i sin dagbok att man skulle kunna göra ett spel med bokstäver som flyttas runt på ett schackbräde tills de formar ord. Lewis Carroll konstruerade många spel och ordlekar i sitt liv och nyårsdagen 1895 skrev han i ett brev om att han uppfunnit ett sådant spel.
Lewis Carrolls korsordsspel tycks dock inte ha fått någon spridning. Däremot var Alfred Butts direkt påverkad av de moderna korsorden när han skapade det som kom att bli Scrabble. Det är det Word-Cross som Arthur Wynne konstruerade till tidningen New York World den 21 december 1913 som brukar räknas som det första moderna korsordet. Korsorden blev ett stående inslag i den tidningen och spred sig snart och blev en fluga över en stor del av världen efter publiceringen 1924 av en bok full med korsord.
Här finns (ännu?) ingen översikt över Scrabbles historia
i USA. En bra källa är artikeln
The History of Scrabble
i
David Parletts bok The Oxford History of Board Games.
Scrabble spred sig till andra länder än USA. År 1953 kom det till Storbritannien genom J. W. Spear and Sons.
År 1954 (?) kom Scrabble även till Sverige där det såldes under
namnet Alfapet. Jag är mycket intresserad av information om hur detta
gick till. Exakt när kom spelet hit? Det finns två olika varianter från
50-talet med olika poäng på bokstäverna. Hur kommer det sig? Vem kom
på namnet Alfapet
? Hur bestämdes frekvenserna och poängen för
brickorna? Är personerna som gjorde detta arbete i livet? Den som vet
nåt får väldigt gärna höra av sig!
Nu tar vi ett långt skutt i historien fram till 90-talet. Då köptes J. W. Spear and Sons av Mattel, det största leksaks- och spelföretaget i världen, som därmed fick rättigheterna till Scrabble över hela världen utom Nordamerika. (Där är det istället företaget Hasbro som äger rättigheterna.)
Ungefär samtidigt drogs licensen till Alga in, och de fick inte längre ge ut spelet Scrabble i Sverige. [Bland Scrabblespelare i Sverige har det allmänt antagits att detta berodde på en annan policy hos de nya ägarna, men jag skulle gärna få detta bekräftat. Enligt några källor var det 1993 som licensen drogs in, och 1994 som uppköpet skedde. Var detta i själva verket ny policy från Spears redan innan de blev uppköpta?]
Alga behöll dock rätten till namnet Alfapet
, så
samtidigt som det ursprungliga spelet återintroducerades i Sverige
under namnet Scrabble så släppte Alga ett nytt spel med
namnet Alfapet. Det är också ett korsordsspel, men med lite annorlunda
regler.
Dessa sidor handlar om det äldre spelet som numer heter Scrabble även i Sverige. Algas nya spel beskrivs på deras WWW-sidor.
Mattels Scrabblespel sålde dåligt i Sverige.
Namnet Alfapet
kände alla till, men Scrabble
var antingen helt okänt eller också bara känt som vad Alfapet
heter på engelska
. De som köpte korsordsspel köpte istället
Algas nya Alfapet. En del kunder var antagligen mycket nöjda med
nyheterna i det, medan andra hellre hade velat ha det klassiska
spelet. Oavsett vilket så visste de inte om att det klassiska spelet
fortfarande fanns till försäljning, om än med ett annat namn.
Leksakshandeln visste det oftast inte heller, och även om
man visste att det var Scrabble man ville köpa, så var det ändå
ytterst få affärer som sålde det.
Men år 2002 har Mattel satt igång en drive för att vända den negativa utvecklingen, med nya spel i affärerna och med reklam och diverse uppmärksamhet.
Den nya upplagan skiljer sig i utförande från de tidigare, men själva spelet är likadant förutom i en sak. Poängvärdena har ändrats så att C är värt 8 poäng och Z är värt 10 poäng istället för tvärtom.