Årets segrare i ABC cup korad

Lisa Blohm blohmlisa@…o.se
Sön Mars 30 22:53:53 CEST 2003

Hej,
det ska visst vara en Claes i år också. Fjolårets segrare i ABC cup i Stockholm hette Claes von Hofsten, och i år heter segraren Claes Gejrot, som hade en mycket tuff final, men klarade sig obesegrad genom turneringen. Det var för övrigt upenbarligen gynnsamt att ha en nära släkting med sig på årets tävling.

10) Wille Behrman

ABC cup spelades i år i Björkhagen, i en kvarterslokal som testades för första gången och var öppen för spelare som aldrig tävlingsspelat förut, samt för övriga med högst 1 000 i rating. Två av de tolv föranmälda hoppade tyvärr av i sista stund, så det blev tio spelare jämnt. Fem av dem hade tävlingsspelat tidigare, en hade bara spelat jounalistmästerskapet, tre kom från sajten och en, Ida Nord, hade varken spelat på sajten eller tävlingspelat.

Tävlingen spelades i två grupper och därefter mötte ettorna i de båda grupperna varandra i en direkt avgörande final, tvåorna gjorde upp om bronset, etcetera. Vid lika antal vunna matcher avgjorde poängskillnad, totalpoäng och därefter inbördes möten.

Claes hade frirond

Inför den avslutande, femte, ronden, hade Claes det bästa läget. Minst remi mot Susanne skulle för hans del innebära att han var klar för final. Victoria kunde snuva sin make på finalplatsen om han fick stryk samtidigt som hon själv vann och hämtade in Claes lite bättre poängskillnad. Susanne hade en liten chans att ta finalplatsen genom att slå Claes rejält och hoppas på att Victoria samtidigt fick storstryk. Nu vann Claes knappt mot Susanne och tog sig därför obesegrad genom gruppen.

Ida hade frirond

Även i grupp två var det öppet inför sista rundan. Henrik, Ida och Erika hade alla chans att ta sig till final. Genom en match då Henrik hade det mesta med sig och skrapade ihop hela 466 poäng, säkrade dock Henrik finalplatsen.

FINALEN:
De båda finalmotståndarna Claes och Henrik hade vunnit samtliga gruppspelsmatcher och finalen blev mycket rafflande. Henrik tappade en ledning och Claes kunde dra ifrån. Med bara enstaka brickor kvar i påsen lyckades så Henrik rulla med KLISTRA och nästan komma ikapp Claes, som satt med FEZ kvar och ett rätt stängt bräde. En hårt tidspressad Henrik saknade dock lägen för att få ut sitt sista S och sedan Claes offrat F+E och brickavdrag på båda håll slutade finalen 344-339 till Claes.

BRONSMATCHEN:
Matchen om tredje pris spelades mellan Claes maka Victoria och Henriks syster Erika och även där drog släkten Gejrot det längre strået över släkten Jonés. Även här blev dock marginalen liten, 332-325.

MATCH OM FEMTE PRIS:
Susanne bytte rutinerat bort Z i ett viktigt läge och vann, trots en sen rullning från Ida med SEMESTER, med 361-327.

MATCH OM SJUNDE PRIS:
Niklas debuterade som rullare på tävling, passade på att göra det dubbelt upp med ANMÄLARE och GALLERI, och vann över Petra med 387-306.

MATCH OM NIONDE PRIS:
Spelades aldrig. Elisabeth vann på walkover mot Wille.

Ida: SEMESTER

Sammanfattningsvis en turnering som det känns högst tveksamt att kalla nybörjartävling. Standarden på spelet var hög, det förekom ett enda tidsavdrag på 24 matcher (på en knapp minut), det rullades i nästan varannan match och poängsnittet på 322 skulle stå sig bra på en "vanlig" turnering. SM kommer att bli ett riktigt getingbo, om någon nu hade trott motsatsen.