Vilka tävlingar ska vara ratinggrundande?

Lisa Blohm blohmlisa@…o.se
Mån. 10 november 2003 17.33.12 +0100


Hej,
vi har haft en kort diskussion i Scrabbleförbundets styrelse om vad som ska gälla för ratinggrundande tävlingar, med anledning av det kommande östgötska mästerskapet. Men vi har inte kommit fram till något bestämt, bland annat för att det ska finnas ett gammalt årsmötesbeslut om vad som gäller, ett beslut som styrelsen - pinsamt nog - inte har tillgång till.
 
I dag finns det, mig veterligt, bara två tävlingar som inte är ratinggrundande. Den ena är Journalistmästerskapet (öppet enbart för journalister och med alkoholförtäring tillåten under spelandet), den andra är Höstserien i Stockholm (öppen för alla, men i praktiken är det bara stockholmare som har möjlighet att delta). Höstserien i Stockholm är sanktionerad av förbundet, Journalistmästerskapet är det inte, och Höstserien hade också kunnat vara ratinggrundande om arrangören valt att ha det så.
 
Så frågan är:
- Vad gäller i dag för ratinggrundande tävlingar (vem har årsmötesbeslutet och kan redovisa det på listan)?
- Finns det luckor i dagens principer som bör "täppas till"?
- Finns det principer som vi möjligen bör ändra på (då bör ju en principändring inte innebära att tidigare turneringar faller utanför principerna)?
- Hur öppna måste tävlingar vara för att vara ratinggrundande? Våra nybörjarmästerskap (Konsonatcupen, ABC, Jaha) är ju bara öppna för debutanter samt övriga med högst 1 000 i rating, men är ändå ratinggrundande. Hur ska vi se på tävlingar som östgötska mästerskapet? Även om vi skulle tycka att grundprincipen ska vara att alla tävlingar ska vara ratinggrundande, bör det finnas någon spärr som till exempel hindrar mig från att arrangera ratinggrundande tävlingar där bara jag och mina mutade tolvåriga kusiner får delta. Å andra sidan skulle man ju kunna lösa sådana extremfall genom att styrelsen får säga att tävlingar inte är sanktionerade av förbundet om det är helt uppenbart att de bara har skapats för att höja någon enskilds rating (det här känns visserligen som ett rätt hypotetiskt problem - men man vet ju inte, jag gillar konspirationsteorier...)
- Det har diskuterats alternativa spelformer, som öppet Scrabble, par-Scrabble och blixt-Scrabble (inga färdiga regler finns för dessa spelformer). Hur ska möjligen kommande turneringar med dessa spelformer i så fall hanteras - ska de läggas in i det vanliga ratingsystemet, få egna ratinglistor eller helt betraktas som kul varianter men inget ratinggrundande?
- Om tävlingar inte är ratinggrundande, går det då att kräva medlemskap i förbundet för att man ska få ställa upp? (jag är tveksam till det, men tycker att det är okej om förbundet bidrar med material, klockor och spel till turneringen).
 
Om det nu finns ett gammalt årsmötesbeslut på detta, vore jag mycket tacksam om den som sitter med det kan redovisa det, så att vi vet var diskussionen ska starta - kanske finns det inte anledning att ändra något. Mitt förslag är att östgötska mästerskapet blir ratinggrundande om det ryms inom dagens regler och inte om det inte gör det och att diskussionen på listan sedan får vi se om det finns skäl att på nytt ta upp detta på nästa årsmöte (eller på medlemsmötet den 29/11 om det känns brådskande) och att styrelsen i så fall får ta fram ett förslag kring ratingprinciper.
 
Lisa


Höstrusk och grå moln - köp en resa till solen på Yahoo! Resor
-------------- next part --------------
En HTML-bilaga skiljdes ut...
URL: http://stp.ling.uu.se/pipermail/skrabbel/attachments/20031110/4d8b8f57/attachment.htm


Information om listan