Re: Från exempel till experimenthus

Henrik Fröjmark henrik@…e.com
Ons Mars 24 13:10:04 CET 2004


Per:

> Om några år kommer en ny upplaga av SAOL. Det kommer att ändra
> förutsättningarna för oss radikalt, så när detta ändå kommer att ske,
> tycker jag vi bör fundera på hur vi egentligen vill ha det.

Jag anser att detta är den kanske viktigste och intressantaste frågan inom vår växande sport. För att kunna tävla i scrabble behövs en lista på bokstavskombinationer som man enats om att det är okej att använda. Rent tekniskt kvittar det ju om det är slumpisvis utvalda kombinationer eller om det är en lista med vedertagna ord på svenska språket. Anledningen bakom att jag tycker att det är kul att spela scrabble är att det är en lek där man får använda språket. Jag gillar språk. När datorn lägger GOFFRERJÄRN mot mig slår jag upp ordet. För mig ligger tjusningen i spelet i att faktiskt använda ord man känner till samt att lära sig nya ord.

Som läget är nu har vi inte haft kraft, tid eller energi till att skapa en egen ordlista utan har därför använt SAOL. Som alla känner till är SAOL en föga lojal tjänare, vilket kanske möjligtvis kan anses bidra till charmen med spelet. Jag är dock ite helt säker på om jag anser att ordbokskännedom är en viktig del av spelets idé. Jag anser att spelidén med scrabble gör att det är självklart att man skall få lägga ord som *BENPARAD, *PRYLBOD, *HAJIB, *TACOS och *GOSA för att ta blott några exempel.

Därför tycker jag också att det är självklart att förbundets målsättning skall vara att ta fram en egen scrabbleordlista. Jag har ett antal personliga åsikter om principerna för denna som jag säkerligen kommer att få anledning att vädra senare. En av de viktigaste av dessa principer är dock en regelbunden uppdateringstakt. Målsättningen med scrabbelordlistan tycker jag måste vara att den skall spegla det svenska språket av sin tid.

Däremot anser jag att som läget är nu skall vi använda oss av upplaga 13 av SAOL så fort den kommer ut av den enkla anledning att den innehåller ett gäng svenska ord i fetstil som på något sätt kan anses utgöra rättesnöret för det svenska språket. Enkelt uttryckt är den senaste upplagan/tryckningen av SAOL den vedertagna svenska ordlistan. Att folk har lärt sig 12:an utantill tycker jag är en fullständigt ovidkommande anmärkning. Onekligen ger det en fördel att kunna alla godkända ord utantill, men det har väl ingenting med spelets idé att göra? Jag tycker inte det hör till spelets idé att det måste gå att lära sig alla godkända ord och att inga nya skall tillföras/gamla tas bort. Att två thailändare som knappt kan köpa ett par kalsonger på Wall-Mart kan göra upp om VM-titeln i engeslkt scrabble tycker jag enbart är löjeväckande. (Personligen kommer jag förmodligen inte att ställa upp i tävlingar den dagen svenska scrabblespelare har lärt sig den gällande ordlistan utantill, 
 men det är en helt annan sak).

Visst är det troligt att riktiga svenska ord sållats bort ur en ny upplaga av utrymmesskäl. Men vilka ord är det då som sållas bort? Självfallet är linjen från redaktionen att ord som anses omoderna, oanvända, alltför ämnesspecifika eller liknande sållas bort till förmån för modernare ord. Det kan man ju tycka är tråkigt, men jag anser att det enda gångbara alternativet till detta är att göra en egen ordlista efter egna principer. Väljer man att tillåta både 12 och 13 anser jag att argumentationslinjen kräver att även tidigare upplagor som man spelat scrabble/alfapet efter används. 

/ Henrik F Röjmark
-- 
___________________________________________________________
Sign-up for Ads Free at Mail.com
http://promo.mail.com/adsfreejump.htm



Information om listan