RE:_Onsdagsspel_på_Stopet_2004_(???)

Lisa Blohm blohmlisa@…o.se
Tors. 11 december 2003 21.13.40 +0100


Är inte riktigt säker på att jag har fattat hela idén - framför allt med hur organisationen av det hela sköts, men det kanske löser sig själv?
 
Jag är i princip för allt som främjar spelandet och vet att det finns en del i dag som tvekar att gå till Stopet bland annat för att miljön är lite rökig. Men jag vill i så fall ändå bara ha Englandsmodellen som ett komplement till spelandet på Stopet, inte som det enda alternativet. Det fanns ju flera skäl till att vi började leta efter en allmän lokal att vara i i stället för de gamla hemmahosträffarna, till exempel:
- Många av oss bor såpass trångt att vi har svårt att skrapa fram fler än högst tre-fyra spelplatser (vilket i och för sig inte är ett problem om bara fyra spelar åt gången).
- Träningstillfällena blev högst sporadiska och vi ville ha bättre kontinuitet i dem.
- Det krävs ett visst organiserande för spel hemma hos folk, om det ska finnas klockor, spel etcetera och det var ofta osäkert om det skulle bli något spelande över huvud taget. Nu går det utan problem att bestämma sig i sista minuten och det finns alltid någon på plats.
- Många tvekar att ta sig hem till någon man inte känner. Det är lättare att bara ramla in som "okänd" på en offentlig lokal.
 
Jag vill med detta absolut inte såga Björns idé - jag ser gärna en sådan variant också och misstänker att liknande modeller används framgångsrikt i bridgekretsar, men jag vill absolut ha kvar regelbundna spelträffar på någon form av offentlig lokal också.
 
Beträffande Henriks inlägg om vårens spel på Stopet: För egen del kommer jag att vara mer intresserad av någon enstaka tävlingskväll då och då än av ett seriespel (även om det har varit väldigt roligt och bra skött av Henrik) och välkomnar särskilt idén om att på prov korta matchtiderna ;). Om det inte blir för krångligt, kan jag tänka mig att vi gör upp någon sorts spelschema för hela våren, där tävlingskvällarna kunde vara ett inslag, några kvällar särskilt uppmuntrar helt nya spelare att komma och några kanske kan vara inriktade på dubbelspel, blixtspel, öppet Scrabble eller rullningsträning. Sedan ska väl alla kvällar naturligtvis inte bokas upp och det står ju alla fritt fram att spela under vilka former de vill.
 
Jag antar också att även de mest inbitna gör ett speluppehåll jul- och nyårsafton (som ju råkar vara onsdagar)?
Lisa

Björn Söderström <Information om listan> wrote:

När jag spelade i England hade man ett stort system med matcher i grupper om fyra. Alltså: tre personer beger sig hem till en fjärde vid sjutiden, alla möter alla i tre ronder med fika mellan andra och tredje och hela tjohejet är färdigt strax efter tio. På så sätt slipper man ordna annan lokal, och dessutom är det ganska mysigt. Det finns naturligtvis nackdelar. Det systemet byggde på att det fanns ett så stort intresse att allas önskemål kunde tillgodoses. Ville man spela två tisdagar i månaden gick det bra, ville man spela fyra dagar i veckan kunde det också ordnas. Detta kräver ju att man dyker upp när man säger att man ska eller ordnar med en ersättare. I värsta fall ställs det in, vilket också hände en gång av 5, men på det stora hela fungerade det, och dessutom har det en enorm potential m.a.p. deltagarantal. Det fanns ett poängsystem, och den som vinner serien är den som har högst snittpoäng (max 20 p) på minst 10 spelkvällar. Sedan fanns det rullningspriser, pris för
  högsta
 matchpoäng, etc, etc. 

Är detta något som skulle kunna vara intressant i Sverige (kanske framför allt Stockholm)?



Höstrusk och grå moln - köp en resa till solen på Yahoo! Resor
-------------- next part --------------
En HTML-bilaga skiljdes ut...
URL: http://stp.ling.uu.se/pipermail/skrabbel/attachments/20031211/6fe05bdc/attachment.htm


Information om listan