Lag-SM?

Lisa Larsdotter scrabble_lisa@…o.se
Sön. 5 september 2004 00.25.23 +0100


Hej,
antagligen inspirerad av Finnkampen eller något, vaknande en gammal idé om någon form av lag-SM i Scrabble till liv.
 
Reglerna skulle vara de gamla vanliga, men spelsystemet annorlunda, så att hela lagets prestation blev det viktiga. Om man siktar högt och tänker sig 16 trepersonerslag på ett SM, skulle man till exempel kunna tänka sig följande varianter:
 
Alt 1:
Spel i fyra grupper med fyra lag i varje. Gruppspel i totalt nio omgångar, eftersom alla i lag Z:as vänner ska hinna möta alla i lag Göteborg och så vidare. Lagets totala antal matchpoäng avgör placeringen i gruppen. Ettorna i grupperna går vidare till semifinal i tre ronder (alla-möter-alla) och segrarna där till final. Detta gör 15 ronder, vilket kanske är i mastigaste laget - men man kan tänka sig att göra det hela lite lindrigare genom att man har fyrmannalag men att bara tre spelar per rond (detta borde kanske i så fall kombineras med någon regel om att den lägst rankade spelaren måste spela x procent av matcherna).
 
Alt 2:
Spel i två grupper i sju ronder. Alla i lag Z:as vänner möter en spelare var i lag Göteborg, Linköping, Stockholm 7 etcetera. Ettan och tvåan i respektive grupp går vidare till semifinal och final enligt mönstret ovan. Totalt 13 ronder.
 
Den viktígaste frågan är förstås - finns det över huvud taget intresse för ett lag-SM (lämpliga spelsystem kan man ju diskutera i all oändlighet)?
 
En annan fråga är hur lagen skulle få bildas - helt precis som man vill (vilket kanske skulle leda dels till rena kompislag, dels till några väldigt högratade lag), eller skulle respektive lokalklubb få skicka minst ett lag vardera och kanske exempelvis Stockholm med många spelare något eller några extra? Finns det andra varianter - som att man får bilda lag efter eget tycke men med en högsta totalrating?
 
Detta är väldigt lösa tankar och jag inbillar mig att ett sådant lag-SM i så fall kanske skulle ligga tidigast nästa höst. Men det vore ändå kul att få höra lite synpunkter.
Lisa

Höstrusk och grå moln - köp en resa till solen på Yahoo! Resor
-------------- next part --------------
En HTML-bilaga skiljdes ut...
URL: http://stp.ling.uu.se/pipermail/skrabbel/attachments/20040905/cae176e4/attachment.html


Information om listan