Amerikanska mästerskapen, lite om spelsystemet

Henrik Jonés henrik.jones@….com
Tis. 3 augusti 2004 12.47.02 +0100


Det kan kanske vara intressant att veta lite om spelsystemet också...

Årets mästerskap avgörs med 7 divisioner. Inplaceringen i divisioner styrs av spelarnas rating vid ett visst avstämningsdatum. Exempelvis är div 1 avsedd för spelare med en rating >1799. Man har dock möjlighet att välja spel i den division som ligger närmast över den man är kvalificerad för. Så alla med en rating mellan 1600-1799 (div 2-intervallet) kan också välja spel i "elitserien", en möjlighet som utnyttjats av ganska många. En del ytterligare specialregler finns. 

Sammanlagt 172 spelare kom till start i division 1. För att hitta ett hyfsat rättvisande sätt att tussa ihop dem (ung. samma principer tillämpas även i övriga divisioner) har man hittat på ett system som benämns Pairing. Den fungerar så att i de inledande 7 ronderna så skapades grupper om 8 spelare i varje utifrån den gällande ratingen, med målet att den totala "placeringspoängen" skulle vara lika i varje grupp. Detta sker genom s.k. pairing så att t ex rating-1:an och rating 24:an hamnade i en grupp, medan 2:an och 23:an hamnade i en annan. Sen övergår man till att skapa spelgrupper baserade på den faktiska placeringen i tävlingen. Under dag 2, förmiddagen skapades dessa grupper i intervall om 20 spelare, sen går man ner på 16, 12, 8 och 4 spelare. Detta är bara en ungefärlig beskrivning. Som jag förstår systemet så får man effekter som liknar dem som Monradsystemet ger, men det är alltså inte Monrad det är fråga om. 

Vid de tre sista ronderna tillämpas också en specialregel för den händelse att någon spelare redan är klar för final och/eller vinst av divisionen Tanken är att denne spelare kan vara mindre motiverad och att det därför kan vara orättvist att någon av de övriga som fortfarande kämpar om finalplatserna får möta honom/henne. Den ev. klare spelaren kommer då att få möta någon längre ner i fältet som inte längre kan ta en plats i finalen eller vinna något av priserna i divisionen. 

Man tillämpar inga "pellejönspoäng", inbördes möten eller liknande vad jag har kunnat finna ut, utan går enbart på "spread", dvs poängskillnad. 

Vinnaren av div 1 får som nämnts $25 000, tvåan $10 000 och trean $5000. Den summan går också till vinnaren av div 2. Alla på topp 10 i div 1 vinner minst $500. Det finns också en del specialpriser om några hundra eller tiotals dollar, t ex "flashiest bingo".

/Henrik

-------------- next part --------------
En HTML-bilaga skiljdes ut...
URL: http://stp.ling.uu.se/pipermail/skrabbel/attachments/20040803/24292ee0/attachment.htm


Information om listan